Vitusapotek
Ansiktspleie

Glyserol- alt du trenger å vite

Glyserol er en sukkeralkohol som finnes naturlig i både planter og dyr. I hudpleie er glyserol en populær ingrediens på grunn av sin evne til å binde fuktighet i huden og fordi den tolereres godt av de fleste hudtyper.

Krem med glyserol smurt utover på lys blå bakgrunn.
Profile Picture
Publisert: 02.10.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 02.10.2024

Hva er glyserol?

Glyserol, også kalt glyserin eller glycerin, er en tyktflytende fargeløs væske med evne til å binde både vann og fett.  Glyserol er en sukkeralkohol, og smaker derfor søtt. Vi finner glyserol naturlig i både planter og dyr, men det kan også produseres syntetisk.

Hva kan glyserol brukes til?

Glyserol har et bredt spekter av bruksområder. I næringsmiddelindustrien benyttes det ofte som søtningsmiddel og i kjemisk industri spiller glyserol en viktig rolle i fremstilling av blant annet nitroglyserin. I medisinske produkter brukes glyserol i alt fra stikkpiller til salver og kremer, i tillegg til fremstilling av virkestoffet i anfallsmedisiner ved hjertekrampe/angina pectoris.

Visste du at du kan tilsette ren glyserol i såpevann for å få sterke såpebobler som varer lenger? Få oppskrift på kjempestore såpebobler her.

Glyserol er også en mye brukt hudpleieingrediens på grunn av sine fuktighetsbindende egenskaper.

Hva gjør glyserol med huden?

Glyserol brukes ofte i hudpleieprodukter da det er en svært fuktighetsgivende og – bevarende ingrediens. På grunn av sin evne til å trekke til seg fuktighet fra omgivelsene og binde det til huden, bidrar glyserol til å holde huden myk og hydrert. I tillegg bidrar glyserol til å styrke hudens egen barrierefunksjon og hjelper til med å beskytte mot ytre faktorer som for eksempel tørr luft.

Hvilke hudtyper passer glyserol for?

Glyserol er en allsidig ingrediens som passer de aller fleste hudtyper- inkludert sensitiv hud. Følgende hudtyper kan ha ekstra god nytte av glyserol:

  • Tørr hud. Med evne til å binde fuktighet til huden, er glyserol spesielt gunstig for tørre hudtyper og dersom du er plaget med flassende og stram hud.
  • Fet/kombinert hud. Da glyserol ikke tetter igjen porene og har en lett konsistens, er det en nyttig fuktiggivende ingrediens også for fetere hudtyper. Fuktighetsnivåene i huden balanseres uten å gjøre huden fet.
  • Moden hud. En moden hud har tendens til å miste fuktighet og elastisitet over tid, og glyserol kan bidra til å hydrere og «plumpe» opp huden for mindre synlighet av linjer og rynker.
  • Sensitiv hud. Glyserol er en mild ingrediens, som sjelden irriterer huden. Den tolereres derfor stort sett godt også av hud som lett opplever hudirritasjoner.

Glyserol/glyserin i hudpleie

Du finner glyserol i en rekke hudpleieprodukter, både til kropp og til ansikt.

I kroppspleieprodukter er glyserol en mye brukt ingrediens i kremer og bodylotions. Ved atopisk eksem, brukes gjerne glyserolholdige kremer som et alternativ til fuktighetskremer med karbamid, da glyserol ikke gir svie i sår og irritert hud. Miniderm er et reseptfritt legemiddel som inneholder 20% glyserol. Du finner også kremer som inneholder en kombinasjon av karbamid og glyserol, som for eksempel Canomini.

I ansiktspleie finner du ingrediensen glyserol i alt fra renseprodukter til serum og ansiktskremer. I renseprodukter virker glyserol ved å motvirke uttørring og bidra til å rense huden uten å strippe den for fuktighet. I serum og ansiktskremer hjelper glyserol til med å opprettholde fuktighetsbalansen og forbedre absorpsjonen av andre ingredienser.

Hvordan bruke glyserol i hudpleie?

Glyserol tolereres som regel godt av alle hudtyper, og kan brukes i din daglige hudpleierutine både morgen og kveld.

Kombiner glyserol med disse ingrediensene

Glyserol kan i utgangspunktet kombineres med alle andre hudpleieingredienser, både for en forsterket fuktighetsgivende effekt, men også for å motvirke irritasjon fra eksfolierende ingredienser.

  • Ved tørr, sensitiv og fuktfattig hud- prøv å kombinere glyserol med hyaluronsyre eller niacinamide.
  • Om du har fet hud, tilstoppede porer eller kviser og bruker hudpleieprodukter med salisylsyre, kan du ha nytte av å introdusere glyserol i hudpleierutinen for å motvirke uttørring og hudirritasjon.
  • Det samme gjelder om du opplever hudirritasjon av karbamid, AHA-syrer eller retinol.

Glyserol bivirkninger

Glyserol er en mild ingrediens som generelt tolereres godt av de aller fleste. Selv om det er sjeldent, kan du oppleve mild hudirritasjon eller rødhet ved høye konsentrasjoner av glyserol. Kløe og utslett kan også oppstå ved allergisk reaksjon, men dette er også noe som sjeldent forekommer. Ved introduksjon av nye ingredienser i din hudpleierutine bør du derfor alltid teste produkter på et lite hudområde først, slik at du kan avdekke eventuelle hudreaksjoner før du bruker produktene på større hudområder.

FAQ

Q: Er glykol det samme som glyserol?

A: Nei, glykol og glyserol er ikke det samme. Selv om begge ingrediensene kan brukes i hudpleie, har de ulike egenskaper og bruksområder.

Q: Er glyserol fett?

A: Nei, glyserol i seg selv er ikke fett, men er en komponent i fettstoffer som triglyserider.

Q: Hvor kan jeg kjøpe glyserol?

A: Du finner glyserol i ren form på apoteket, i tillegg til en rekke hudpleieprodukter som inneholder glyserol.

Q: Kan glyserol brukes av gravide?

A: Ja, hudpleieprodukter med glyserol kan trygt brukes av både gravide og ammende.

Kilder: snl.no, webmd.com, healthline.com, leverandørinformasjon

Les mer: